Traktorpulling eller Tractor Pulling

img_2596I denna sport som heter Traktorpulling tävlar man med traktorer som är ombyggda. Det kan även vara olika maskiner som är ombyggda. Dessa drar då en vagn eller släde med vikter och dessa vikter förs framåt på en slags hävarm som i sin tur trycks ner mot en bromsplatta som släpar mot marken, då motståndet för den tävlande ska bli högre på en viss sträcka. Man kan även sätta dit skarpstål på fästen vilket också gör det tyngre. De som är funktionärer kan faktiskt sätta ner en slags stålpinne bredvid bromsplattan och göra det ytterligare svårare för den tävlande.

Klasserna man tävlar i är längd och även olika viktklasser, dessutom storlek och modifierade klasser.

Man ska försöka dra ekipaget en viss sträcka, vilka är 60 meter eller 100 meter. För maskiner som väger runt 600 kilo körs sträckan 60 meter.

I den absolut lättaste klassen är det inte alls ovanligt att man använder en bilmotor som man sen trimmar för att kunna användas i sporten och sedan dra en modifierad vagn eller släde.

I klassen ovanför som är 950 kilo och ska köra 100 meter används också en modifierad vagn eller släde för att tävla, men i klasser ovanför dessa används en och samma vagn eller släde som helt enkelt ändras vikt på vartefter. På den stora dragvagnen kan det dock göras lite mindre typer av modifieringar bara så att den passar i den klassen som man ska tävla i.

Sporten sägs härstamma från USA och sägs komma från någon typ av inspiration från hästfarmar där man gjorde liknande för underhållning. Som tävlande i sporten kan man vinna riktigt fina priser och ofta en rejäl slant i prissumma, speciellt om man ställer upp i USA. Där har faktiskt traktorpulling blivit något av en sport för folket och drar stor publik.

Comments are closed.