Bilorientering eller Bil-O

IMGP2935-580x290Bil-O eller Bilorientering är en sport där man kör bil och med hjälp av en körorder och karta ska köra en för föraren okänd väg och dessutom på en viss tid. Bakgrunden för sporten kommer med rallysporten och den utövas allra främst i de nordiska länderna. FIA som är huvudorgan inom all bilsport arrangerar tävlingar internationellt och i en serie som heter North European Zone Auto Navigation och kan förkortas NEZ. I Sverige arrangeras allt av SBF som är Svenska Bilsportsförbundet.

Till en början hette sporten Landsvägstävling och sedan T som stod för Tillförlitlighet för bil och MC och som det kördes SM i mellan åren 1952 och 1973. Orientering och Tillförlitlighet tävlades det i två stycken typer vilka var OT A där ett slags prov ingick och OT B som innehöll specialsträckor.

Senare utvecklades sporten i flera olika riktningar som till exempel Rally och Bilorientering, där man i rally kör så fort som möjligt på specialsträckorna och enkla transporter mellan och i bilorienteringen använda man finesser med kartor och kartläsning.

Numera används kartklipp med varierande storlekar i en körorder, men mellan 50- och 70-talet använde man riktiga kartor med skalorna 50 000, 100 000 eller 200 000 delar.

I Sverige tävlar man i två stycken former. Det är Typ A som har numrerade kontroller och Typ B som har onumrerade kontroller.

En tävling i sporten kan bestå av orienteringssträckor och mellan dessa är det transportsträckor. Längden på sträckorna kan variera och vara allt från ett par minuter i körtid till någon timme och lite större tävlingar kan hålla på flera timmar ibland. Dessutom kan det arrangeras riktigt stora event och dess kan faktiskt hålla på en hel kväll och till och med en hel natt vid vissa tillfällen. De tävlande vet inget om sträckningen innan racet.

Comments are closed.