moto_start_1200 (1)Motocross är en mycket stor form av motorsport som finns i alla delar av världen. Sporten växte fram strax efter att andra världskriget var över och det tog inte lång tid innan sporten blev mycket populär. Anledningen till att så många älskar denna sport kan bero på den totala adrenalinkick som infinner sig, men också känslan av att uppleva fart och spänning är en stor del av motorsportens stora glädje.

Till skillnad från många andra typer av motorsporter kan man faktiskt börja delta redan från en så pass ung ålder som 4-6 år. Självklart kan både tjejer och killar delta, men för att kunna tävla i sporten behöver man dock ta en licens som intygar att du får vara med och då gäller en annan åldersgräns, detta går att ansöka om online. Det finns olika typer av licenser att använda sig av, t.ex. helårslicens för att träna eller tävla, alternativt tillfälliga licenser om man bara vill delta i någon specifik tävling.

Motocross är en väldigt hård sport där man inte bör vara alltför mjuk och försiktig. En cross framförs på underlag av grus, jord eller sand, vilket betyder att det kommer skvätta upp mängder med sten och grus, men också att du kommer att bli ordentligt lortig. En motocrossförare bör därför alltid se till att skydda synen med ett par ordentliga och professionella crossglasögon.

För den som är intresserad av att börja köra cross måste man först bestämma sig för vilken typ av cross man är i behov av. Det finns många olika typer av märken, t.ex. Yamaha, Suzuki, KTM, Huskvarna och många fler, men det är crossens egenskaper som ska väga störst vid ett eventuellt köp. Det finns nästan en motocrossklubb i varje kommun i Sverige, vilket betyder att urvalet är stort för dig som vill lära dig att köra.