Isbane racing

Brisbane-Racing-CarnivalInom SVEMO, alltså Svenska Motorcykel och Skoterförbundet, ingår även en tävlingsgren som heter Isbana. Detta är en version av Roadracing men den körs vintertid. Grenen är en av fyra högfarts grenar inom Svemo. Längden på banornas varv ska ligga mellan 300 meter och 1500 meter och den vanligaste längden är 1000 meter. Det måste också vara minst 15 meter på bredden och banan skapas på frusna havsvikar och eller insjöar.

Man kan uppnå en hastighet mellan 150 och 180 kilometer per timme på raksträckorna i finndubb som är den snabbaste klassen och precis som i motocross så sker starten på linje. Nu är det inga grindar vid starten på Isbana utan två stycken gummisnoddar som via ett start bås släpps vid startlinjens mittsektion.

Detta är faktiskt den absolut äldsta tävlingsformen i motorsport här i Sverige och även idag så finns det i regelverket att om det deltar dubbfria tävlingsklasser så skall isbanan sandas. När tävlingarna startade i begynnelsen så rullades faktiskt däcken i tjära för att därefter doppas och rullas i en fålla av grus för att får riktigt bra fäste i starten. Faktiskt är det ifrån isbanan som dubbdäck i dagens samhälle härstammar. Det är två länder som denna sporten är störst i och det är Finland och Sverige, men det förekommer även en hel del tävlingar som är sanktionerade av AMA borta i Nordamerika.

Svenska mästerskapen i Isbana körs i två stycken klasser:

MC Solo Klass 1 och MCS som är MC med sidovagn.

Det finns även så kallade supportklasser:

MC Solo Klass 2 med endurodubb, Open Solo med finndubb, Old boys Solo med finndubb och Quadracer för 250 till 750 cc med finndubb.

2016 så blev David Starnberg svensk mästare i MC Solo och Andreas Gillsberg tog hem Svenska mästerskapet i klassen MCS alltså MC med sidovagn.

Comments are closed.