maxresdefault (13)Sporten med den högsta hastigheten är dragracing. Här ska man köra en kvarts eller en åttondels engelsk mil från stillastående vid start och så fort som möjligt till mål. Från början kommer sporten ifrån USA och den första tävlingen som gick av stapeln i Sverige kördes i Anderstorp 1968 på Scandinavian Raceway på dess långa raka, Allan Persson från skånska Hyllinge var domare. Det är inte bara bilar som man kör dragracing med utan även med motorcyklar, båtar, traktorer och till och med snöskotrar. För alla gäller dock att komma i mål först.

Sträckan man kör är helt rak och är kort och det gäller att få upp så hög acceleration som möjligt på sitt fordon från start och det gäller att ha en bra reaktionstid vid start. Vanligtvis så tävlar två fordon mot varandra åt gången men i USA finns det även banor där fyra stycken fordon tävlar samtidigt.

Tävlingen brukar innehålla ett kval och sedan ett så kallad stege eller träd, där vinnaren från varje race går vidare till nästa omgång tills bara en är kvar och står då som segrare. Under ett race så mäts hastigheten på fordonen på flera platser och dem accelererar hela vägen till mål, det är vanligt med en slags fallskärm bakpå fordon som utlöses efter målgång för att hjälpa till med att få dem att stanna.

Det absolut snabbaste Svenska rekordet återfinns även i den snabbaste klassen som heter Top Fuel Dragster där man körde en kvarts engelsk mil på endast 4,8 sekunder och sluthastigheten landade då på hela 483 kilometer per timme.

Idag finns det flera banor i Sverige där det tävlas i dragracing, det finns Pite Dragway, Tierp Arena i Tierp, Malmö Raceway i Malmö, Mantorp Park i Östergötland, Helsinge Raceway i Söderhamn och även Sundsvall Raceway som ligger utanför Sundsvall.