Isracing som sport

ice-racing-is-the-most-thrilling-insane-sport-youve-never-heard-ofEn motorcykelsport auktoriserad utav FIM och som på vintertid utövas är Isracing, den körs på en isbana som är oval. Det finns två växlar på motorcyklarna och de drivs av metanol, dessutom saknar de helt broms. Däcken på hjulen har vassa och långa stålspikar som kan vara hela 2,8 cm långa och detta för att få maximalt fäste med däcken på den hala isen. På detta sätt så kan motorcyklarna hålla en kurvhastighet som är mycket hög.

Varje heat som körs så tävlar det fyra förare. Man kör hela fyra stycken varv per heat och när heatet är över så delas det ut poäng där vinnaren får tre poäng, tvåan får två poäng, trean får ett poäng men blir man sist så blir man utan poäng. Samma regler och system som i speedway med andra ord.

Sedan 1966 har det körts individuellt världsmästerskap och för lag har det körts sedan 1979. Den störste individuella dominanten inom sporten på 2000 talet var Nikolaj Krasnikov från Ryssland som tog hela åtta raka individuella guld mellan åren 2005 och 2012.

SVEMO som betyder Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet är det nationella förbundet för isracingen.

Assen i Nederländerna och arenan De Smelt är en av de mest kända platserna för isracing. Nästan varje år så arrangeras VM tävlingar där och så går det en tävling som heter Reolof Thjis Pokal av stapeln där strax innan VM.

I Sverige finns det några orter som är förknippade med isracing och de är Gävle, Uppsala, Örnsköldsvik, Strömsund och Östersund.

Några kända utövare inom sporten är:

John Fredriksson även kallad ”ryssen”, Juri Ivanov, Nikolai Krasnikov, Per-Olof Serenius också kallad ”Posa”, Erik Stenlund, Conny Samuelsson, Stefan Svensson även kallad ”Isracing”, Fredrik Olsson också känd som ”Figge”, Per-Anders Lindström, Robert Hendersson, Daniel Johansson även kallad ”Zid” också en ryss vid namn Gabdrachman Kadyrov.

Comments are closed.