Snöskoter och Skotercross

amsoil-championship-snowcross-seriesEn tävlingsform för snöskotrar är Skotercross. Sverige och grannländerna Norge och Finland är dominanta i sporten här i Europa. Det finns en nordamerikansk variant av Skotercross men den skiljer sig rätt mycket från den som finns här i Europa. De nordamerikanska banorna är mera extrema och är dessutom kortare och det är tillåtet med dubbar av metall i mattan. Sporten tillhör Svemo som är medlemmar utav Riksidrottsförbundet och står för Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet.

Skotercrossbanan kan var hela en kilometer lång och innehålla kurvor, raka partier och hopp. En bana måste vara mellan 8 till 10 meter i bredd och med tanke på att banorna ofta kan bli mycket gropiga så krävs det väldigt mycket av en förare både psykiskt och fysiskt. Supercross är en variant utav en skotercrossbana och är lite likt de banor som finns i Nordamerika. De är mycket kortare och har mera extrema hopp.

I en tävling kan ända upp till 16 stycken förare starta samtidigt och sedan körs det ett antal varv som är på förhand bestämt. Det brukar vara ordentligt trångt på banan då varje skoter bruka ta upp en bit över en meter på bredden. Man kör flera heat i ett kval för att nå en final och det finns olika klasser man tävlar inom.

Högsta klassen inom skotercross heter Pro Open och där tävlar modifierade och trimmade maskiner. Den begränsning som finns är enbart inom säkerheten, ljudnivån får absolut inte vara för hög och en tvåtaktsmotor får inte vara på mer är 600 kubik. Pro Stock klassen är lik Pro Open, skillnaden är att här tillåts inte modifiering och trimning. Det finns damklasser inom klasserna och även flera ungdomsklasser. Klasserna är för ungdomar mellan 14 och 16 respektive ungdomar mellan 12 och 14 år. Ungdomarna kör i en maskin som heter Sport 600.

Comments are closed.