Sporten Folkrace

maxresdefault (14)Folkrace körs med täckta bilar som är typbesiktade och körs på banor med asfalt eller grus. Det finns särskilda säkerhetsföreskrifter som bilarna måste vara byggda efter. Till exempel måste de ha en skyddsbur. Alla tävlingsbilar ska besiktigas innan tävling och det sköter en teknisk funktionär om. På så sätt så vet man att de håller regelmässiga säkerhetskrav. 80 kilometer per timme är egentligen tänkt att maxhastigheten ska ligga på men det går fortare ibland. Det beror mest på banan då den ska vara byggd så att fordonen inte ska kunna komma upp i högre hastigheter.

Man måste vara minst 15 år för att få tävla i sporten folkrace och då i en juniorklass. Om man saknar körkort måste man dock ha kört en debutanttävling. När man fyllt 18 år börjar man tävla i seniorklass och det finns både herr och damklasser och även en veteranklass.

När varje tävling är över sker en försäljning av bilarna som har tävlat. Vem som helst får lämna anbud på ekipagen som tävlar ända tills det återstår 15 minuter av racet.

En förare måste ha särskild utrustning som handskar, flamsäker overall, skor som har en bindsula av läder, en balaklava som är en sorts skyddsluva och givetvis en hjälm som inte får väga mer än 1200 gram och den måste även vara godkänd för att användas i just folkrace.

Sporten kom till Sverige från grannarna Finland i början på 80-talet där sporten heter jokamiesluokka. I Norge kallas den för bilcross. Varje år går cirka 600 tävlingar av stapeln här i Sverige och de två absolut största tävlingarna i Sverige är det så kallade Semesterracet i Vimmerby i Småland och även Folkracefestivalen i Motala i Östergötland. Inom sporten används vanligtvis äldre bilar som det inte gör så mycket om man kvaddar. Folkrace är folkfest, det hörs nästan på namnet!