Vad är en rallyförare?

1200px-Acr2011_550Vilka kriterier måste man egentligen uppfylla för att få kalla sig rallyförare och vad betyder ordet i sig?

En rallyförare är vanligtvis en person som från en väldigt ung ålder har varit intresserad av alla olika typer av motorer. Att med glädje få uppleva höga hastigheter och fart är ytterligare en passion som alla rallyförare delar. Genom att slå ihop dessa två intressen och se till att hantera situationen perfekt, har man alltså skapat en rallyförare.

De människor som har rallysporten som fritidssyssla eller kanske till och med tävlar på en professionell nivå delar vanligtvis samma uppfattning om att vilja lära sig att hantera de fordon dom kör till fullo. När det kommer till motorsport får man inte lämna något utrymme för misstag eftersom detta kan leda till svåra skador och ibland värre än så. Trots att man som rallyförare ska vara skyddad i de fordon man framför finns det fortfarande stora skaderisker.

Förr var det enbart män som utövade denna typ av sport, men idag är både kvinnor och män lika mycket delaktiga. Anledningen till att det tidigare bara var män som körde var att man ansåg att män var mer kapabla att klara de risker och slag man kan utsättas för. Fånigt? Absolut! Men det var så det resonerades.

För att kunna bli en riktigt duktig rallyförare måste man vara beredd på att ge träningen mycket av sin lediga tid. Det är inte bara personen bakom ratten som behöver utveckling och underhåll, utan självklart även fordonet. Båda parter måste vara i toppskick för att de ska kunna fungera och samspela bra. En annan nödvändig sak att ta hänsyn till är att man också måste satsa en hel del pengar på sporten, oavsett om man planerar att ha det som en hobby eller karriär.

Vill man inte lägga ut alldeles för mycket är det bättre att satsa på vanliga folkrace, men vill man upp till nivåer som Formel 1 krävs en hög insats och mycket tid!

Comments are closed.