Drifting Sport

7394-drifting-1920x1080-sport-wallpaperDrifting är en sport med bilar där man som förare ska försöka göra sladdar i sidled med sina bilar och ha dem under kontroll, antingen på en slinga eller en asfalterad bana. Flera av dessa tävlingar är organiserade och ingår i D1 Grand Prix Racing Series.

För cirka trettio år sedan sattes grunden till denna tävlingsform och det var i Japan uppe i bergen. Modiga och utmanande förare driftade ner för bergen för nöjes skull. De var två och två och vägarna var branta och som serpentiner. Allt fler människor fick reda på vad som hände uppe vid berget och till slut satte polisen stopp för dessa våghalsar. Till slut gick det inte att arrangera dessa olagliga tävlingar, så tiden hade kommit för att införa drifting lagligt. Det var på detta sätt D1 Grand Prix Racing Series blev till och det var Dijiro Inada, en motorjournalist från Japan, som grundade den.

Bilen måste vara bakhjulsdriven för att få delta i D1 Grand Prix Racing Series. Nissan Silvia är den vanligaste bilen som används inom D1. Det är en japansk sportbil som är relativt lätt.

Nu mer finns det även en amerikansk version av det Japanska D1 Grand Prix Racing Series, och den bygger på samma regler som den japanska. På senare tid har det även börjats med tävlingar i England, Malaysia och Nya Zeeland. Även i Norge och i Sverige körs det drifting, dock inte D1 Grand Prix Series, och just i Norge kör de sin egen variant. Där kallas den för brei sladd och i den ska föraren bara sladda sig igenom en kurva.

2006 vanns den amerikanska D1 Grand Prix Racing Series utav Samuel Hübinette som är en svensk förare. Han körde då vid den tiden en Dodge Viper. 2008 kom han tvåa men då körde han en Dodge Charger.

Comments are closed.