Sporten Enduro

201509africatwinI Enduro gäller det att med motorcyklar köra på banor med svår terräng. Namnet Enduro betyder uthållighet och kommer från den italienska och spanska formen utav ordet endurance från engelskan.

Enduro körs inte bara med motorcyklar utan även med snöskoter. Sporten tillhör Svemo som är en förkortning utav Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet vilka också är medlemmar i Riksidrottsförbundet. Idag har Svemo ungefär 500 klubbar och dem godkänner landets banor, ser till så att regler följs och utfärdar licenser till funktionärer och även förare.

Sett till motorcykelsporter så har enduro faktiskt flest utövare inom Sverige och det är allt från eliten till motionsåkare. Novemberkåsan är helt klart den mest kända endurotävlingen i Sverige. Det finns speciella Guldhjälmstävlingar där barn kan börja tävla, dem måste dock har gått en licenskurs och fått en så kallad Guldhjälmslicens. När man fyllt 12 år så får man köra 85 cc motorcykel och vid 13 så räknas man som ungdom om då får man köra 250 cc i fyrtaktsmotorer och 125 cc i tvåtaktsmotorer vid ungdomstävlingar. Vid en ålder av 15 får man som junior även tävla i vuxentävlingar och är man över 23 år så räknas man som senior och veteran när man fyllt 40 år.

En av dem ledande nationerna inom sporten är faktiskt Sverige och har internationella mästerskap som till exempel Six Days Enduro och World Enduro Championship.

En motorcykel i Enduro är väldigt lik den vanliga motorcykeln med några undantag, den har ett mycket mjukare fjädringssystem och den har även ett belysningssystem. Den har oftast ett högre bottendrag och även så är toppeffekten lägre.

Man tävlar med motorcyklar i klasserna 125 cc till 650 cc och vikten på en 125 cc ligger runt 100 kilo och dem större ligger mellan 120 till 130 kilo. En 125:a har en effekt på 35 – 40 hk och de övriga runt 50 hk.

Comments are closed.