Bilsport – de många typerna

Det finns många typer av racing och kan kategoriseras enligt följande:

(1) Rallytävling: Rallytävling innebär racing i terrängområden där vanliga människor inte kör sina fordon. Förarna och medförarna samlas någon gång och lämnar sedan platsen med jämna mellanrum för att nå en viss punkt. Förarna och deras medförare kan utforska banan i förväg för att få en bättre uppfattning om vägarna. Medförarna hjälper förarna att välja det bästa möjliga sättet att nå destinationen. World Rally Championship är det mest populära mästerskapet i denna typ av lopp.

(2) Enplats för tävlingar: Detta är en av de mest kända motorsportarna och omfattar många specialdesignade höghastighetsbilar. Dessa är bilar med öppna hjul och i allmänhet har bilarna aerofoilvingar fram och bak för att få bättre vidhäftning till banan. Formel 1 är ett världsmästerskap som nu är känt för alla motorsportentusiaster. Detta mästerskap är den högsta nivån inom motorsport och varje bilracer vill delta i denna tävling.

(3) Ice Racing: Denna typ av racing pågår i snö eller på frysta sjöar. Uppenbara krav för ett sådant lopp är extrema väderförhållanden och denna motorsport sker i allmänhet på höga breddgrader. Dessa bilar innefattar fullt gummi och dubbdäck för bättre vidhäftning.

(4) Touring Car Racing: Denna typ av tävling involverar mycket modifierade produktionsbilar och det är jämförelsevis långsammare än sportbilsracing eller enkelplatser. Det mest populära mästerskapet är World Touring Car Championship.

(5) Stock Car Racing: Denna typ av bilracing liknar Touring -bilracing och är en amerikansk version av samma. Bilsportserien som är populär i denna typ av racing är NASCAR. Detta utförs vanligtvis på ovaler och bilarna som används i racing liknar produktionsbilar men är speciellt byggda för racing.

(6) Dragracing: Dragracing innebär att man fyller ett visst avstånd på kortast möjliga tid. Generellt är detta avstånd 400 m och räckvidden för bilar som deltar i detta lopp kan vara vardagsbil till högklassiga racerbilar. Det beror på vilken typ av bil som används för dragracing eftersom en gatracerbil kan täcka 400 m på 15 sekunder och samma sträcka kan täckas av en specialdesignad bränsle -dragsterbil på 4,5 sekunder.

(7) Sports Car Racing: Sportbilsracing äger rum i en sluten krets och i detta lopp tävlar specialbyggda bilar och sportbilsproduktionsversioner med varandra. Detta lopp är speciellt för långa sträckor som 1000km och det är därför det här loppet innebär att mer än en förare växlar mellan dem.

(8) Terränglöpning: Namnet säger allt, tävlingen i vissa modifierade bilar sker utanför vägen, dvs bort från stadstrafik. Offroadberömd mästerskapsserie är CORR.

(9) Hill Climbing: Denna typ av lopp innebär tävling för bästa tid. Bilarna måste klättra på de extremt branta backarna och bilen med den bästa färdigställandet är vinnaren.

(10) Kartracing: I allmänhet börjar de flesta motorsportentusiaster sin karriär med Kartracing. Tävlingsbanorna är ganska små och kartorna som används i loppet skiljer sig ganska mycket från de vanliga bilarna som körs på vägar.

Läs också Vad är Formel 1 -bilracing?

Comments are closed.