about_pic25I speedway tävlar man på en rundbana som är doserad och med speciella typer av motorcyklar, men det finns även tillfälliga banor som kan vara odoserade. Oftast består underlaget utav grus med en blandning av lerskiffer eller lera.

En match i speedway körs mellan lag oftast två till antalet och varje lag består utav sju förare. Den sjätte respektive sjunde föraren brukar kallas för reserver. Lagen har olika färger på hjälmarna, hemmalaget kör i blå och röd hjälm medan bortalaget kör i gul och vit hjälm.

Svemo är det nationella idrottsförbundet i Sverige för Speedway och heter egentligen Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet. Idag finns det cirka 500 stycken klubbar från söder till norr här i Sverige. Det Svemo gör är att skriva regler, godkänner banor och försäkrar både förare och funktionärer. I Svemo ingår även motorsporterna enduro, isracing, motocross, roadracing, dragracing, trail, minimoto, supermoto och även snöskoter.

Inom sporten så ska en unik sorts motorcykel användas, vilket bestäms av FIM:s Track Racing Technical Rules. Förr användes cyklar med stående motor med nu har dem flesta liggande motorer som oftast är lättare att hantera. Motorcyklarna har ingen broms och får bara använda ren metanol som drivmedel, vikten måste vara minst 77 kilo och endast en växel är tillåten.

1936 kördes det allra första världsmästerskapet i speedway och det gick av stapeln på Wembley arena i London, segrade gjorden en australiensare vid namn Lionel Van Praag. 1995 så ersatte FIM Speedway Grand Prix det tidigare VM i Speedway.

Sverige, England och Polen har dem tre största ligorna inom Speedway och det är inte alls ovanligt att en och samma förare kan köra alla tre ligorna under en säsong.

Det finns förutom Sverige, Polen och England några framstående nationer inom sporten som till exempel Danmark, Nya Zeeland och Australien och nu även Ryssland och Finland på senare år.