Formula 1 säsongen 2018

Söndagen den 25:e mars drar nya säsongen igång för Formula 1. Som tidigare så går det första loppet av stapeln på Australiens Grand Prix i Melbourne. Alla resultat går att följa och publiceras alltid på   direkt efter loppen. Efter föregående säsongs regelrevolution så är det viktigt för alla inbitna fans att hänga med i svängarna. Men i jämförelse med 2017 så är de nya reglerna rätt så få, men det innebär inte att de inte är viktiga. Många kommer vara väldigt påtagliga.

Tekniska regleringar

  • Skydd för motorer i T-vinge- och hajfenestill är inte längre tillåtet

När de nya reglerna för 2017 sattes så letade de flesta efter luckor i reglerna och då uppkom de förlängda skydden för hajfenemotorerna, kombinerat med t-vingarna, men dessa stängs nu helt ute 2018. Meningen med exempelvis t-vingen var att få bättre luftflöde till bakskärmen och i vissa fall skapa lite extra kraft.

  • Skyddsystemet “Halo” i cockpit blir obligatoriskt

Den förändringen som de flesta fans kommer märka är introduktionen av “glorian” eller “the halo” som den kallas. Detta är ett skydd för cockpit för att ytterligare förbättra säkerheten för föraren vid en eventuell olycka, och specifikt för att avleda lösa föremål från huvudet. “Glorians” design är som den låter, en ring ovanför och kring förarens huvud. Minimumvikten på bilarna har ökats med 6 kg till 734 kg för att kompensera för introduktionen av “the halo”, men det har beräknats att den aktuella påverkan av utrustningen samt beslagen är 14 kg, vilket kommer ge lag med mindre utrymme att balansera med när det kommer till prestationslasten – och sätter också de lite tyngre förarna i ett potentiellt underläge.

  • Fjädringssystemet som kan ändra bilens luftprestanda i ett varv är inte tillåtet

Ännu ett litet, men potentiellt viktigt direktiv utfärdat av FIA inför säsongen 2018 relaterar till

att lura upphängningssystem som kan användas för att förbättra en bils luftprestanda. Förra året försökte en del lag sig på ett knep för att ändra höjden på bilen; en nyckelfaktor i luftprestanda som kunde varieras under loppet beroende på styrriktningen.

Sportsliga regleringar

  • Förarna tillåts tre istället för fyra motorer per säsong

I ett försök att göra F1 kraftmaskiner mer pålitliga – och ytterligare minska kostnader, så kommer varje förare få klara sig på tre motorer under säsongens alla 21 lopp. Tidigare år gällde det fyra motorer. Däremot, när det gäller ett par komponenter såsom “Control Electronics”, “Energy Store” (eller batteriet) samt MGU-K så kommer lagen få klara sig på enbart två. Den exakta påverkan detta kommer ha återstår att se, då den fina linjen mellan prestation och uthållighet kommer säkerligen vara tuffare än någonsin. Är du för konservativ kommer du falla i tempot och är du för aggressiv så riskerar du kostsamma försämringar och rutnätstraff. En mindre motor per säsong betyder också en mindre chans per säsong för lagen att introducera betydande uppgraderingar på motorerna, vilket innebär att de som bäst klarar av sitt utvecklingsprogram under loppet av ett år kan stå som vinnare i slutändan…

  • Förenklade rutnätsstraff för kraftmaskinsbyte

En mindre motor per förare kan betyda fler rutnätsstraff under 2018. Däremot så kommer det bli allt mindre förvirring för fansen över hur dessa straff påverkar startordningen. Under det tidigare systemet kunde förarna som bytte flertalet motorelement dra på sig flertalet ruttapp, ofta beroende på antalet bilar i den sekvensen. Nu kommer föraren som får några straff inom 15 placeringar eller mer behöva starta längst bak.

  • Vidare spann av torrdäcksblandningar

Som 2017 så kommer den officiella däckleverantören åt F1 Pirelli göra tre torrvädersblandningar tillgängliga för stallen vid varje Grand Prix. Däremot för 2018 så kommer dessa tre vara utvalda från ett vidare spann av blandningar, som nu inkluderar den nya, rosamarkerade hypermjuka samt det orangemarkerade superhårda. Detta betyder att det totalt kommer vara sju, istället för de tidigare fem, släta däckblandningarna, alla något mjukare än föregående säsong, vilket gör dem till de snabbaste däcken i Formula 1 historia. Rapporter som baseras på tidig information påstår att detta betyder att bilarna kommer kunna åka en sekund snabbare per varv.

Också nytt för 2018 är är den isblå färgen för den hårda blandningen. Detta möjliggör att den orangea kan användas för den ovannämnda superhårda, och gör det till det hårdaste valet i Pirellis utbud. Utbudet för 2018 är: hypersoft (rosa), ultrasoft (lila), supersoft (röd), soft (gul), medium (vit), hard (blå) och superhard (orange). Beroende på hur Pirelli väljer att besluta blandningar, så kommer den generella flytten mot mjukare gummi göra tävlingarna under 2018 mer spännande, med mindre depåstopp och färre en-stopps Grand Prix.