Isle-of-Man-TT-2015-TG-1021En motorsport med motorcyklar på asfaltsbanor som är en hastighetstävling är Roadracing. Det kan vara standardmotorcyklar och även specialbyggda så kallade prototypmotorcyklar. Man kan tävla i olika klasser och de delas in i storlek på motorcyklarna och dessutom vilket trimning som är tillåten.

Ordet roadracing kommer från engelskan och betyder kort och gott väg tävling. Från början gick dessa tävlingar på riktiga vägar men med tanke på säkerhet och liknande så anordnas numera tävlingarna på specialbyggda och asfaltsbelagda banor där säkerheten är betydligt högre. För hette denna sport TT vilket var taget efter Tourist Trophy från Isle of Man som startade 1907. Den körs ännu. På 20 talet så inledde man att köra Grand Prix tävlingar här i Europa och räknades då som ett Europamästerskap. När andra världskriget bröt ut så stoppades den internationella tävlingsverksamheten.

1949 så arrangerade FIM det Internationella Motorcykelförbundet det första riktiga världmästerskapet i Roadracing. Då bestod VM utav klasserna 125cc, 250cc, 350cc, 500cc och även sidovagnar i Grand Prix.

Det finns sedan 1973 även klasser utanför Grand Prix som klassas som världsmästerskap utav FIM, det är Superbike som fick den statusen 1988, Supersport som fick VM status 1997 och även Endurance som fick statusen 1980.

Klasserna i Roadracingens Grand Prix har också ändrats en del senaste åren och nu heter klasserna MotoGP, Moto2 och Moto3, MotoGP var tidigare 500cc.

Det mest kända Roadracing tävlingsbanan och också den som är mest olycksdrabbad är Isle of Man som körs på landsväg och i Sverige kördes på 50 talet en landsvägs tävling i Roadracing i Hedemora.

MotoGp räknas som den mest prestigefyllda tävlingen inom sporten med också Suzukas 8 timmars, den tävlingen körs i Japan i Asien och ingår i det som kallas Endurance VM alltså en världsmästarserie för långlopp, helt enkelt.

Tävlingarna är öppna för män och kvinnor.