Ralli-sprintRally är en motorsport där man tävlar på en ganska lång sträcka. Den körs på vägar och man kallar varje sträcka en specialsträcka och då är givetvis vägarna avstängda för all annan typ av trafik. På specialsträckorna gäller det att ta sig så snabbt som möjligt från start till mål. Mellan dessa specialsträckor kör man även transportsträckor och där gäller allmänna trafikregler. Dessutom är det inte bara en förare i bilarna utan även en kartläsare i varje bil.

Rallysprint är en specialvariant inom rallysporten som växt fram under senare år. I rallysprint kör man samma sträcka ett antal gånger. Sträckan är ganska kort, den brukar ligga runt 2 minuter i körtid. Fördelarna med rallysprint är väl egentligen två saker; ett är att tävlingen är mycket billigare och enklare att arrangera och två är att den blir mycket publikvänligare.

Nu finns även något som heter rallyspecial. Det är egentligen både rallysprint och rally. De olika specialsträckornas start och mål ligger vanligtvis på samma ställe vilket innebär en körtid på max 2 minuter. I detta körs även något som kallas specialprov. Detta brukar vara beläget på en parkering eller en industritomt eller liknande. Här kör man förbi tunnor, bommar och konor och man gör 180 graders vändningar och liknande. Skulle man stöta emot något tilldelas man prickar, vilket senare räknas om till sekunder. Dessa sekunder räknas sedan in till specialsträckorna och adderas till sluttiden.

Under årens lopp har dock detta blivit mer och mer ovanligt och körs mest av några fåtal klubbar idag. En av de mest bidragande orsakerna är att dagens bilar som har fyrhjulsdrift inte riktigt lämpar sig för att köra runt tunnor och liknande och de lite längre och tyngre bilarna som till exempel Volvo inte direkt drar någon fördel.

Dock är rally en sport som är här för att stanna.