xslkarting-15.jpg.pagespeed.ic.xfHui9gic9Karting körs på en asfaltsbana och är en bilsport där man använder en specialbyggd snabb bil. Själva bilen brukar kort och gott kallas kart men kan ibland också kallas gokart i folkmun, det är mer vanligt när det handlar om kartar som privatpersoner hyr vid speciella anläggningar för karting. Kartar får under inga omständigheter framföras på de vanliga allmänna vägarna. Man behöver dock inget körkort för att får köra kart och den behöver heller inte besiktas. När man i Sverige fyllt sju år så får man köra kart.

En verksamhet som är ganska vanligt förekommande är hyr-kart på kartinganläggningar. Här kan vem som helst som är sju år eller äldre testa på att köra kart, man behöver inget körkort eller speciella licenser. Det sitter oftast en fyrtaktsmotor i hyr-kartar och de brukar ha mellan 5 och 12 hästkrafter samt skydd för hjulen får att kunna tåla att bli påkörda lite mer än tävlings-kartarna. Det finns även inomhushallar och där kan hyr-kartarna vara eldrivna och de kan ställas in trådlöst beroende på förarens vikt och liknande.

I karting finns några olika klasser när man tävlar i sporten och det gäller då för kartar med motorstyrka som ligger mellan 60 och upp till 250 cm3.

Faktum är att det arrangeras tävlingar över hela världen och även i alla åldrar, den yngsta tävlingsåldern är sju år, men det gäller i den åldern oftast bara så kallad uppvisningskörning och inte tävling. Den största klassen heter Superkart och körs oftast på byggda banor som är anpassade just för kart men det kan även förekomma tävlingar på vanliga tävlingsbanor. Nu kördes ett Svenskt mästerskap 2008 i klasserna som heter KF2, KF3 och KZ2, och det gick även ett riksmästerskap av stapeln, i klasserna Yamaha, Sport 2000 och Rotax Max. I Sverige körs det vanligen tre tävlingsserier.