formula11Formel 1, eller som det kan förkortas F1, är en motorsport som körs med formelbilar som är ensitsiga och är byggda enligt särskilda bestämmelser från FIA. Tävlingarna körs på asfalterade banor och ingår i ett världsmästerskap som heter FIA Formula One World Championship. En tävling i världsmästerskapet kallas för Grand Prix och där kan inte bara förare vinna poäng utan även konstruktörer. Detta är en stor publiksport, till exempel år 2010 sågs mästerskapet utav hela 527 miljoner människor bara via sin TV.

Motorsporten kommer från Grand Prix racingen och från första halvan av 1900 talet. Det absolut första loppet som hette Formel 1 kördes i Pau, Frankrike 1948 men det första loppen som kallades VM lopp gick däremot i Storbritannien år 1950. Själva namnet Formel 1 härstammar från reglerna som begränsar bilarnas format, styrka och storlek. Dessa bilar har en topphastighet på runt 380 kilometer i timmen.

Sporten körs inte bara på speciella banor utan kan också arrangeras att köras på stadsgator, som man under tävlingen stänger av givetvis.

Förmodligen är detta den dyraste sporten i världen, det görs kraschtester och sen tillkommer flygfrakter sen har man tillverkningskostnader och utvecklingskostnader. Dessutom är bränslet dyrt och det går åt rätt mycket då en tävling består av träning, kval och sedan själva racet.

Numera är Formel 1 en global motorsport då det arrangeras tävlingar i Australien, Sydamerika, Nordamerika, Asien, Europa och det har även varit tävlingar i Afrika. Formel 1 VM går årligen och har gjort det sedan 1950. Ett världsmästerskap brukar bestå utav 16 tävlingar men 2004 så utökades VM till 18 tävlingar och sedan till 19 tävlingar 2005.

Grund idén är ett det bara ska arrangeras ett grand prix per land men ibland har det arrangerats extra tävlingar tack vare det stora publik intresset och då till exempel i Luxemburg.